Idag är 90% av världshavens kommersiella fiskebestånd nyttjade till max eller mer och om vi vill fortsätta servera fisk behöver vi utforska alternativ som inte belastar haven i samma utsträckning. Många vänder sig till odlad fisk som ett bättre alternativ, men även här finns mer att göra. Fiskfoder består i huvudsak av vildfångad fisk och soja, samtidigt dras livsmedelsindustrin med stora restströmmar som skulle kunna användas mer resurseffektivt än om de, i bästa fall, skickas direkt till rötning eller jordförbättring.
- Vi ser fiskodling som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk i framtiden, men vi måste se till att det blir ett hållbart alternativ på riktigt, säger Louise Söderqvist, biträdande marknadschef på Sorundahallarna.
För Sorundahallarna är det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel. De har varit med både i början och slutet av det här cirkulära kretsloppet. Inledningsvis bidrar Grönsakshallen Sorunda med grönsaksrester som, tillsammans med överblivet bröd från Fazer, föder upp insektslarver som sedan ingår i fodret till fisken som odlas hos Älvdalslax. Den odlade fisken levereras till Fiskhallen Sorunda innan den filéas och fortsätter sin väg till olika restauranger och butiker runt om i landet.
- Det cirkulära blir väldigt tydligt här när vitkålsrot och salladsrester lämnar ena sida av huset och kommer tillbaka i form av fisk på andra sidan. Att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg är en bonus. Våra kunder vill inte behöva kompromissa med smak och kvalitet – men de vill göra hållbara val, säger Louise.