Havstenssundsostrons mål är främja ostron som hållbar och hälsosam mat från havet, samtidigt förbättra havsmiljön genom ostronets renande funktion.
Under årens gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet. Varje vecka under hela säsongen, som sträcker sig från september till och med maj månad, sorteras och skördas konsumtionsstora ostron som levereras till grossister, fiskhandlare och till restauranger.
Sedan några år tillbaka skördas även ostron från det vilda beståndet, både de inhemska platta ostronen (Ostrea edulis) och de invasiva Stillahavsostronen (Crassostrea gigas).
Kvalitet och miljö
Havstenssunds Ostron är godkända av livsmedelsverket att odla, skörda och sälja ostron. Kvaliteten på färska ostron måste kontrolleras regelbundet för att få säljas. Kontrollen innebär att ostron och det vatten de lever i testas för bakterier och algtoxiner. De havsområden där ostron odlas eller plockas kallas produktionsområden.
Varje vecka lämnas ostronprover in till Livsmedelsverket. Om EU:s gränsvärden överskrids i ett produktionsområde, stängs det för skörd tills halterna har sjunkit. Förpackningen som kontrollerade ostron säljs i måste vara tydligt märkt och ange vilket fångstområde och anläggningsnummer ostronen kommer ifrån.
Alla ostron, både vilda och odlade som Havstenssundsostron säljer tvättas och borstas noggrant. Ostronen ligger i speciella korgar i vattenytan under en tid för att få salt, friskt och strömmande vatten kring sig innan leverans.
Bakgrund
Mathias Svensson har varit yrkesfiskare i hela sitt liv och jobbat som fiskare och skeppare på båtar runt om i Skandinavien. Ulrika Lorensson växte upp i Göteborgs Södra skärgård i en fiskarfamilj. I många år arbetade hon inom restaurangbranschen med fokus på sjömat.
Sedan 2017 arbetar både Mathias och Ulrika heltid med odling och skördning av ostron och kringliggande verksamhet.