Råvarukunskap
Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk.
Torskfiskarna, Gadidae, är fiskar som lever i kalla hav och de allra flesta på djupt vatten. Ett undantag finns och det är laken som återfinns i sötvatten.
Torskfiskarna har långsträckta kroppar och stora munnar och en eller flera skäggtömmar på hakan.
Rundfisk såsom torsk, kolja, bleka och sej är bra året om just för att det är en mager fisk, medan andra fiskar kan ha en väldigt tydlig bästasäsong sett ur ett matperspektiv. Men visst finns det perioder även för rundfiskarna då fisken smakar som allra bäst.
Hör med våra säljare så får du veta när fisken är som allra bäst! Du vet att du också kan få fisken levererad precis som du önskar, ring oss, ingenting är omöjligt.
Torskfiskar
Kolja
Melanogrammus aeglefinus
Koljan är smakmässigt lik torsken med stora variationsmöjligheter. Köttet är fast och har en lätt smak av skaldjur.
Koljan kan väga upp till 19 kg och bli 110 cm lång. Vanlig vikt i svenska vatten är 0,5-3 kg. Fisken är vanlig i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Den håller sig nära botten på djupt vatten.
Koljan är som allra bäst från september till april. Vanligaste fångstredskap för koljan är trål, snurrevad och krok.
Mer råvarukunskap
Råvarukunskap
Skaldjur
Skaldjur är ett ord som används i köket och även av fiskeribranschen. Det syftar till vattenlevande ryggradslösa djur med någon form av hårt yttre skal. Skaldjur kan delas in i två grupper. Kräftdjur till exempel kräfta, krabba, räka och hummer och blötdjur som till exempel musslor, snäckor och bläckfisk.