Ostron har mer eller mindre flata skal med mycket varierande utseende. De kan bli upp till 15 cm i diameter och finns på grunda bankar ned till 180 meters djup i Skagerrak och norra Kattegatt.
Ostronet är tvåkönat, det börjar sitt liv som hane men genomgår en flerårig process där könet byts, dessutom kan ett ostron kan bli ganska gammalt, upp till 30 år.
Ostron i Sverige är ingen ny företeelse. På västkusten har ostron skördats ända sedan 1600-talet och nu finns dom i naturliga bankar men odlas även kommersiellt.
Vanligast är det platta ostronet, Ostrea Edulis. I Bretagne kallas de här ostronen för Belon.
Fram till 2006 fanns bara en art naturligt i Sverige och då bara på västkusten, det var arten "det europeiska ostronet". Efter 2006 har det hittats andra arter som man är rädd är invasiva arter. Idag är det europeiska ostronet är relativt sällsynt och hittas endast längs skalgrusbankar i skyddade vikar.
Det dominerande ostronet i Europa kommer ursprungligen från Asien och heter Crassostrea Gigas. Det är avlångt till formen och klassificeras i tre kategorier. Huitres, Fines och Spéciales.
Svensk ostronpremiär
I Sverige är det ostronpremiär första lördagen i september. Vintern är helt klart den bästa säsongen för ostronälskare.
Det är hälsosamt att äta ostron. De är proteinrika, innehåller inga kolhydrater och är fullproppade med mineraler och vitaminer. Enligt expertisen borde vi äta mer ostron i Sverige, så njut av denna läckerhet och tillåt dig att frossa när ostronen är som bäst.
Ostron tas upp genom att använda en kratta med håv eller plockas av dykare.
I Europa är den vanligaste sorteringen 4 till 0. Nummer 4 med sina 40 gram är minst och nummer 0 är störst med 150 gram.
Fransmännen har en egen storleksindelning (såklart!) med Petit, Moyen, Grand och Tres Grand.
När det gäller franska ostron pratar man ofta om Fine de Claire. Det är ett sätt att förädla ostron i bassänger, Claires, fyllda med havsvatten. Mängden ostron, och hur länge de legat i bassängerna ger olika kvalitetsnivåer.